wz

PAMPELIŠKA

Nasledující text je rozposílán v hromadné poště e-mailem.

Květina farby slunce - pampeliška - je všem známá jako plevel, no bez ní  veŕejný trávník by byl jenom zelená plocha, pampelišky jej dělají hezčím a k uvedenému je použitelná jak v kuchyni, tak celá: květy, listy, koŕeny v léčení. 
Všude kolem nás je žluto. Květy pampelišek přímo vybízejí, abychom si jich všímali a připravili si z nich nějakou pochoutku, která našemu tělu dodá energii a zbaví organismus škodlivin. Tady je několik tipů, jak využít celý potenciál "smetanky lékařské" v kuchyni i mimo ni.
Někteří pampelišku považují za plevel, který hyzdí jejich pěstěný trávník, jiní ji vyhledávají jako léčivou bylinu, která je plná vitaminu A, B, C a D.
Vše se dá zužitkovat
Mladé pampeliškové listy jsou fantastické do salátů. Mají příjemně pikantní chuť. Když do nich zakousnete, bude vás bavit, jak jsou křupavé a celý pokrm ozvláštní.
Květy se sbírají hlavně na med, sirupy či na výrobu octů. Se stvoly se to má tak, že jsou něco jako detox pro vaše játra a ledviny. V pořadu "Kouzelné bylinky", který můžete vidět na České televizi, doporučovali jejich konzumaci po dobu tří týdnů. Ideální množství je 5-10 stvolů denně. Slavná bylinkářka Maria Treben je ráda zařazuje na jídelníček i proto, že snižují hladinu cukru v krvi.

Zázračný lék
Samotné listy obsahují 85 % vody. Jsou také bohaté na draslík, sodík, hořčík a vápník. V žádném případě nedráždí žaludek a vůbec po nich nepálí žáha. Až neuvěřitelně posilují kosti, aktivují lymfy a celkově posilují imunitní systém.
Největší bohatství najdete ale v mléčné tekutině, která vytéká, když utrhnete stonek. Jak organismu pomáhá?
-
Zlepšuje chuť k jídlu.
- Prevence proti ledvinovým kamenům.
- Zpevňuje kosti i zuby.
- Snižuje krevní tlak.
- Prevence při zánětu močových cest.
- Čistí tělo od toxinů.
- Léčí kožní problémy.
- Omlazuje pleť.
- Podporuje krvetvorbu.
- Pomáhá se zácpou.
Vadí vám hnědé skvrny, které způsobuje toto mléko na kůži a oblečení? Většinou nejdou vyprat ani umýt. Naše babičky však dobře věděly, jak tohoto "problému"
využít. Ty pampeliškové mléko hledaly záměrně. Pomáhá totiž na bradavice, které se jím musí 3x denně potírat, pak prý odpadnou.

Pampeliškové kapary
Skvělá lahůdka. Když se budete procházet po louce a sbírat květy pampelišek, myslete i na poupata. Ta se vám budou hodit na výrobu domácí pochoutky. Určitě znáte klasické kapary, což jsou vlastně také nerozvinutá poupata, ale jde o květy keře kapary trnité. Ty se nakládají do soli a vinného octa. Podobně si připravíte i pampelišku.
Jak na to:
Poupata opláchněte, vložte do sklenice a zasypte hrstkou soli. Následně přidejte vinný ocet a zavřete. Takto nechte odležet v lednici několik dní. Využijete je do salátů, těstovin či při přípravě tataráku z lososa.

Pampelišková káva
Recept našich babiček. Vyrábí se z kořínků, které se vyčistí a nasekají najemno. Nakonec je upražíte na pánvi, až budou tvrdé. Další postup je jednoduchý. Vhodíte je do mlýnku na kávu a takto připravenou směs zalijte horkou vodou.

Pampeliškový med
Suroviny:

400 ks hlavička pampelišky, 2 litry voda, 3 ks citrón, 2 kg cukr krystal
Postup přípravy receptu
Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 lity vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.
Poznámka
Med je vhodný při léčení astmatu nebo nachlazení
· Med by se neměl nikdy zahřívat nad 45 °C, ztratí tak cenné látky. Pozor tedy při slazení teplého čaje nebo mléka medem!
· Med má rád sucho, chladno a temno. Nádobu pečlivě uzavřete, aby obsah nepřijal vlhkost a pachy.
· Zbytky medu lákají včely a ty by se mohly nakazit chorobami, proto sklenice dobře vymyjte, dřív než je prázdné vyhodíte do popelnice.
· Zkrystalizovaný med není na závadu. Stačí nádobu s medem ponořit do teplé (ne horké) lázně, med opět získá svou původní konzistenci.

Podle babiček jde o nápoj, který dokáže povzbudit na celý den. Pampeliškový med se skořicí, další skvělý recept, který vám zachutná.
Budete potřebovat:
2 pomeranče
2 kg cukru krystal
2 l vody
7 kusů hřebíčku
1 skořici
2 citrony
300 kusů pampelišek
POSTUP:
Pampelišky natrháme, opláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme. Přidáme dobře očištěné pomeranče a citrony nakrájené na kolečka a přidáme také
skořici a hřebíček. Vaříme od bodu varu asi 15 minut. Směs necháme louhovat do druhého dne. Poté přecedíme a vymačkáme pampelišky. Opět přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno. Přisypeme cukr a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Horký pampeliškový med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme.

Další recepty z pampelišek najdete na webu vareni.cz.
http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.phtmlid=807485#utm_source=atlasHP&utm_medium=stylebox&utm_term=position-4
 

 

Design by Cezmín Slovakia 23.12.2012 http://cezmin.wz.cz ;

 

Počítadlo.cz
Počítadlo.cz - statistiky návštěvnosti stránek