wz

Různe recepty


Pařížské rohlíčky
Rohlíčky:
4 bílky, 280 gramů cukru krystal, 150 gramů vlašských ořechů, 10 gramů hrubé nebo polohrubé mouky - pozor mouky pouze 10 gramů, ne 100 - bylo by to tuhé!!! , Čokoládový krém - 125 ml mléka, 75 gramů cukru krystal, 1/2 vanilkového cukru, 1 žloutek, 2,5 lžíce dětské krupice, 1 lžíce kakaa + 1 máslo (250 gr.) a 100 gr. cukru moučka a nakonec čokoládová poleva.
POSTUP
Rohlíčky:
nad parou ušleháme bílky s cukrem krystal do zhoustnutí. Odstavíme a přimícháme mleté ořechy a mouku. Na plechu vyloženém papírem na pečení tvarujeme zdobičkou proužky (trochu "nakynou", nejlépe dělejte malé tenké proužky a dávejte dále od sebe) a pečeme tak na 150 stupňů do hněda.
Čokoládový krém:
Všechny suroviny (ne máslo) a cukru moučka uvaříme na hustou kaši a necháme vychladit - tento krok dělám ještě před rohlíčkami, za tu dobu to hezky vychladne.
V mixeru vyšleháme máslo s cukrem moučka a přidáme vychlazenou hmotu. Vznikne moooc dobrý krém. Rohlíčky nazdobíme krémem - dělám stejnou zdobičkou jako rohlíčky, necháme ztuhnout a pak polejeme čokoládovou polevou. Množství krému vychází tak akorát na rohlíčky, někdy zůstane tak 10 rohlíčků,ale s tím si jistě poradíte. Na zkoušku můžete udělat z poloviční dávky, je jich poměrně dost... malinké, je jich 179 ks z této dávky.

MARINOVANÉ MEDAILÓNKY

Ingredience:
vepřové maso /nejlépe panenka, ale může být i plecko nebo kotlety/, lze použít i kuřecí řízky
Na marinádu:
1,5 dl oleje,
1 lžíce kečupu,
1 lžíce plnotučné hořčice,
1 menší cibule,
3 stroužky česneku,
sůl, pepř,
1 lžíce oblíbeného koření /staročeské, na steaky, gyros a pod./,
1 lžíce medu,
1 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce worcesteru - vše rozmixovat dohromady - stačí asi na 1 kg masa
Postup:
Maso nakrájíme na menší kousky, naklepeme a narovnáme do misky s marinádou.
Přikryjeme alobalem a necháme alespoň 2 dny uležet.
Uleželé maso smažíme zprudka na rozpáleném oleji.
Do výpeku přilijeme trochu vody, povaříme a medailónky šťávou přeléváme.
Podáváme se smaženými brambůrky a oblohou.

BUCHTA S JAHODAMI A SMETANOU
NA TĚSTO:
400g polohrubé mouky
200g cukru krupice
2 vejce
8 lžic oleje
1 prdopeč
1 vanilkový cukr
mléko podle potřeby
NA NÁPLŇ:
1 kg jahod
400 ml zakysané smetany
200g měkkého tvarohu
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání plechu
hrubou mouku na vysypání plechu
lístky meduňky na ozdobu
POSTUP:
Mouku smíchejte s cukrem a s prdopečem,přidejte cukr,vanilkový cukr,vejce,olej a trochu mléka. Připravte si náplň vyšleháním všech surovin.
Těsto nalejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a rozetřete na ně náplň. Povrch poklaďte jahodami,plech vložte do předehřáté trouby a pečte při 175°C asi 40 minut. Upečený a vychládlý koláč ozdobte meduňkou.

KARAMELOVÉ ROHLÍČKY
Na těsto:
210g hladké mouky, 140g mletých ořechů ,70g cukru moučky ,140g másla (hery), 1 lžíce kakaa, 2 žloutky a citrónová kůra.
Na krém:
1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka 397ml (vařit cca 3 hodiny) a 250g másla.
Na ozdobení:
čokoládová poleva.
POSTUP PŘÍPRAVY
Z mouky, tuku, cukru, ořechů, kakaa, žloutků a cit. kůry vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v ledničce.
Těsto vyválíme a pomocí formičky vykrajujeme rohlíčky. Vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova na 180°C.
Uzavřenou plechovku kondenz.mléka ponoříme do vody a vaříme cca 3 hodiny,po 3 hodinách má mléko krásnou čokoládovou barvu.
Mléko necháme vychladnout a vyšleháme s máslem na hladký krém.S pomocí cukrářského pytlíku nastříkáme krém na rohlíčky a nakonec jeden po druhém namáčíme do čok.polevy, může být i bílá, fantazii se meze nekladou.
(Je lepší, když si před namáčením do čokolády rohlíčky namrazíte, práce jde lépe od ruky). Rohlíčky můžete taky zamrazit a schovat na později.

NEPEČENÁ PIŠKOTOVO-KOKOSOVÁ ROLÁDA - nejen na vánoční stůl
Těsto:
3 malé balíčky piškotů ( po 120g) , 260 g moučkového cukru, 12-13 lžic mléka, 3 lžíce rumu, 60 g kakaa.
Náplň: 150 g kokosové moučky, 160 g másla, 4 lžíce moučkového cukru.
POSTUP
Piškoty umeleme nebo rozválíme válečkem, smícháme s cukrem, kakaem, rumem a mlékem do těsta. Když je těsto kompaktní, (pokud se Vám zdá sušší, přidejte cokoliv z mokrých surovin), zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do lednice vychladit (stačí na hodinu). Z másla, kokosu a cukru uděláme krémovou náplň ( je to skoro lepší rukama). Kakové těsto rozválíme mezi igelity ( mě se to dělá nejlíp nezi potravinovou fólií) do obdélníku. Na těsto nejlépe rukama dáme náplň a prstama ji rozprostřeme po celé délce. Zavineme do rolády ( můžeme kraje upravit, s těstem se totiž výborně pracuje!), rozřízneme na dvě rolády, můžeme ozdobit, klidně i polít čokoládou a dáme ztuhnout, nejlépe do rána.
 

Slané dobrůtky

SLANÉ KARTIČKY
Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 HERA, 1 zakysaná smetana, sůl, kmín,
rozšlehané vejce na potření.
Postup:
Ze surovin uděláme těsto, vyválíme plát, vykrájíme obdélníčky a dovnitř vytlačíme ozdobné kartičky. Uložíme na vymaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem, paprikou atd., a upečeme.

PÁRKY V KŘUPAVÉM KABÁTKU
Ingredience:
200 g brambor, 200g hl. mouky, 100 g tuku na pečení, jemné párky, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, mouka na vál, žloutek na potření, drcený kmín na posypání.
Postup:
Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto. Rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2-3cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do zrůžovění.
Párky jsou dobré teplé i studené, s hořčicí i kečupem.
Pokud vám zbude těsto, vyválejte plát a rozkrájejte na proužky, na plechu potřete žloutkem a posypte kmínem, mákem.. Máte výborné tyčinky k vínu.

SLANÝ ZÁVIN
Na těsto:
250 g hladké mouky, 250 g HERY, 250 g tvarohu kostka
Na náplň:
Kečup, česnek, bazalku, anglickou slaninu, šunku, plátkový sýr, nivu, kapii nebo červenou papriku, semínka - lněné, sezamové nebo slunečnicové, atd.
Postup:
Vypracujeme těsto - je na dva záviny, pokud chcete jeden, udělejte poloviční dávku. Vyválíme plát a potřeme kečupem smíchaným s utřeným česnekem a bazalkou, na to poklademe plátky anglické slaniny, na ni plátkový sýr, na něj šunku .Pak nadrolit nebo nastrouhat nivu a posypat jemně nakrájenou kapii nebo červenou papriku. Závin smotáme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme semínky. Pečeme v troubě na 160°C až dozlatova.

BRAMBOROVÝ ZÁVIN SE ŠKVARKY
Těsto:
500 g brambor, špetka soli, 1 lžička cukru, 3 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky,15 g droždí
mouka na vysypání válu, 20 g tuku na potření
Náplň:
250 g vepřových škvarků, 4 lžíce krupice
Postup:
Brambory vaříme v osolené vodě do změknutí. Když zchladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. V misce smícháme cukr, vlažné mléko, lžíci mouky, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.K nastrouhaným bramborám přidáme prosetou mouku, sůl, kvásek a zaděláme tužší těsto (podle druhu brambor bude možná potřeba přidat více mouky).
Škvarky překrájíme na menší kousky. Na pánvi pomalu opražíme krupici, přidáme škvarky
a promícháme. Směs zalijeme asi 50 ml vody a krátce povaříme. Pak ji přiklopíme poklicí, odstavíme z ohně a necháme 5 minut zapařit.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na 2 pláty silné asi 3 mm. Rozprostřeme na ně náplň
a stočíme do závinů. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Během pečení potíráme povrch závinů tukem.

MAJONÉZOVÉ HOUSKY
Ingredience:

250 ml mléka, 1 vanička majonézy)- tj.100 ml, 1 lžička soli, 1/2 kg hladké mouky,
1 lžička cukru, 1 a 1/2 lžičky sušeného droždí
Postup:
V uvedeném pořadí vložíme do pekárny program těsto.Po vykynutí upleteme houstičky potřeme bílkem či rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, kmínem nebo sýrem. Troubu zbytečně neotevíráme. Lze připravit i klasicky.

SLANÉ KOLÁČKY S KLOBÁSKOU
Ingredience:
350 g hladké mouky, 1 tuk Stela, 1 kysaná smetana v kelímku, 1 prášek do pečiva, sůl a kmín.
1 klobáska nakrájená na tenké kolečka, 1 vajíčko na potření.
Postup:
Těsto se zpracuje a nechá v lednici odpočnout aspoň 2 hodiny. Potom vyválíte a vykrajujete tvořítkem na cukroví kolečka.
Na vymazaný plech poskládáte kolečka, potřete vejcem a položíte kolečko klobásky.
Můžete i posypat strouhaným sýrem. Pečeme při teplotě, jak se pečou klasické buchty. Krásně naskočí. K vínu a podobně nemají chybu.

ŠÁTEČKY
Ingredience:
0,5 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 100 ml oleje, sůl, trošička cukru
Náplně dle chuti: kysané zelí, salám, (můžeme přidat gril.koření); šunka, sýr; strouhaná jablka, skořice; povidla; tvaroh....
Postup:
Z droždí, trošky mléka a cukru připravíme kvásek. Mléko smícháme s olejem, trošičku osolíme, vlijeme k mouce a kvásku a vypracujeme vláčné jemné těsto a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 5 - 6 částí, vyválíme kulatou placku, kterou vykrájíme na osminy.
Každý dílek naplníme, stočíme od širšího okraje do šátečku tak, aby cípek zůstal vespod. Upečeme dozlatova. Můžeme sypat semínky.
Mohou být jak slané, tak sladké

PIKANTNÍ SLANÉ ŠÁTEČKY
Na těsto:
3 hrnky polohrubé mouky, 1 bílý jogurt, 1 máslo
Náplň:
1 klobása, kousek pórku, 1 zelená paprika, 1 cibule, sůl, bazalka, pepř, kečup,
sýr na vrchní posypání
Postup:
Na vál nasypeme mouku, přidáme jogurt a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme a nakrájíme na čtverce.
Náplň:
na pánvi zpěníme cibulku a přidáme ostatní suroviny, okořeníme. Osmažíme a přidáme kečup. Na vykrojené čtverečky dáme trošku směsi, zabalíme jako šáteček, dáme na plech a pak celé posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15-20 minut.

SLANÉ KOLÁČKY
Ingredience:
400 ml mléka, 1 kostka droždí, 3 lžíce krystal. cukru, 500-600 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 ml oleje
Náplň:
3 kostky rostlin. tuku, 2 žloutky, 1 lžičky soli – možno dát i prolisovaný česnek
Postup:
Těsto běžným způsobem zaděláme a necháme vykynout.
Připravíme náplň : rozmícháme tuk, žloutky a česnek. pastu.
Když je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 2 částí, vyválíme pláty asi 1 cm, naplníme a stočíme jako roládu. Nakrájíme šikmým řezem na trojúhelníky, posypeme kmínem, kořením a dáme péct
při 175 st. až zrůžoví.

SLANÉ SÝROVÉ PEČIVO
Ingredience:
400 g polohrubé mouky, 200 g tuku, 200 g strouhaného sýra (eidam), 250 ml šlehačky, sůl, kmín, mák, červená paprika, koření podle chuti, strouhané mandle na posypání
Postup:
1) do mouky nastrouháme sýr a tuk
2) přilijeme šlehačku a zaděláme těsto
3) dáme do chladničky odpočinout alespoň na 2 hodiny (já dávám odpočinout přes noc)
4) vyválet na pomoučněném vále, vykrajovat tvary (můžete potřít vajíčkem, ale není to nutné)
5) posypat solí, kmínem, apod.
6) ve středně teplé troubě pečeme na střední poloze do zrůžovění

SLANÁ KOLEČKA Z NIVY
Ingredience:
24 dkg hladké mouky, 24 dkg plísňového sýru niva, 20 dkg másla
Postup:
Sýr i máslo nastrouháme, uděláme těsto. Necháme odležet (i přes noc).
Vyválíme plát (asi 3 mm silný), potom vykrajujeme kolečka (můžou být i jiné tvary).
Potřeme rozšlehaným vejcem se solí a ozdobíme polovinou mandle.
Upečeme - horkovzdušnou na 180 stupňů a každý plech tak 11 minut...

PRECLÍKY ZE SÁDLA
Ingredience:

1/2 kg polohrubé mouky, 25 dkg sádla, 1/4 l mléka, 5 dkg kvasnic, špetka soli
Postup:
Do kvásku dáme mouku, sádlo a sůl a umícháme těsto. Je trochu řidší.
Nečekáme až vykyne a hned děláme z těsta malé kroužky, které máčíme do mléka a pak do máku namíchaného se solí. Pečeme asi na 220 stupňů. Upečené preclíky jsou křehoučké a nejlépe chutnají co nejčerstvější.

SLANÝ DORT
Ingredience:

Korpus:
800 g hladké mouky, 4 dl vlažné vody, 0,8 dl mléka, 2 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžíce octa, 4 dkg droždí.
1. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 1 vrchovatá lžíce flory, 1 plechovka játrové paštiky, 1 cibule, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř.
2. pomazánka: 1 pomazánkové máslo, 2 sýry lučina, 2 tavené sýry, 5 stroužků česneku, sůl
Sekaná: 400 g mletého masa, 3 vejce, hrst strouhanky, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek - všeho podle chuti.
Postup:
Korpus: vše smícháme a necháme asi 30 minut kynout. Potom těsto přendáme do vymazané a vysypané dortové formy a necháme ještě 20 minut kynout. Pak potřeme těsto vodou se solí a dáme do vyhřáté trouby na 180 °C . Po 20 minutách znovu potřeme vodou se solí a až zezlátne, je hotový. Potom v téže dortové formě upečeme sekanou. Všechny suroviny smícháme a urovnáme do vymazané formy. Pečeme asi 1/2 hodiny při 200°C. Necháme vychladnout. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme. Vybereme ten nejrovnější plát a ten si necháme nahoru. Dolní plát lehce potřeme 1. pomazánkou, na ni položíme sekanou, znovu lehce potřeme touto pomazánkou a přiložíme druhý plát chleba. Na něj rozetřeme zbytek 1. pomazánky a přiklopíme posledním plátem. Boky a horní stranu dortu pomažeme 2. pomazánkou. Libovolně ozdobíme zbytkem pomazánky, zeleninou, sýrem, uzeninou…

SLANÝ DORT PEČENÝ
Slaný korpus:
500 g polohrubé mouky; 4 dl mléka; 1,5 dl oleje; 3 vejce; 1 prášek do pečiva; 1 lžička nějaké oblíbené bylinky
Postup:
Vše se smíchá a upeče. Peče se asi 25 minut při 180°C. Do korpusu dáme sekanou upečenou ve stejně velké dortové formě. Aby v dortu držela, namažeme mezi půlky korpusu a sekanou bramborový salát.
Navrch jsem použijeme např. pomazánku z nivy (Niva; tav. sýr; máslo; trochu smetany; petrželka; sůl). Tu také použijeme na nazdobení okraje dortu... Poté zdobíme např. salámem, šunkou, okurkou, vajíčky, hráškem, kapií a nakonec vše zalijeme čirou želatinou

MINIROHLÍČKY
Ingredience:

Těsto: 500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 150 ml oleje, 42 g kvasnic, sůl, malá lžička cukru
Náplň: šunka nebo šunkový salám, suchý salám, libovolný sýr (niva, eidam,...) 1 vejce na potření, semínka na posypání (semínka, mák, kmín,...)
Postup:
Mléko zahřejeme (aby bylo teplé, ne horké), rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme cukr. Necháme vzejít kvásek. Zatím do mísy prosejeme mouku a osolíme. Přilijeme olej a vzešlý kvásek a vařečkou promícháme. Pak vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto (není třeba podsypávat moukou, těsto nelepí). Vrátíme zpátky do mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na 5 stejných dílů. Každý vyválíme na kruhovou placku a rozkrájíme na 8 dílků. Na každý dílek položíme náplň (např. půl kolečka šunky nebo salámu, 1 kolečko suchého salámu, trochu nastrouhaného sýra) a náplň srolujeme do co nejmenšího pevného válečku. Horní cípy "trojúhelníku" přetáhneme přes váleček a celé srolujeme do rohlíčku. Třetí cíp trochu protáhneme a omotáme tak, aby byl vespod. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oblíbenými semínky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu a pak vložíme do trouby vyhřáté na 190°. Pečeme dozlatova asi 15 minut. Rohlíčky můžeme naplnit i jinou oblíbenou náplní, klidně i sladkou (v tom případě po upečení pocukrujeme).

PÁREČKOVÉ BONBÓNY
Ingredience:
1 balíček listového těsta, 6 - 8 nožiček tenkých párků, 1 vejce, bavlněný provázek.
Postup:
Párky nakrájíme na kousky a každý propíchneme 2 - 3 x vidličkou. Těsto rozválíme na tenko a nakrájíme na obdélníky asi o 3 cm širší než kousky párků. Každý kousek párku položíme na obdélník těsta a zabalíme do válečku. Okraj těsta mírně přitlačíme. Asi 1,5 cm od krajů válečku přitlačíme těsto kolem párku a volně převážeme provázkem, nastříháme nebo nakrájíme a upravíme do požadovaného tvaru. Bonbóny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut dozlatova. Nezapomeneme upozornit strávníky, že provázek se nejí!

PEČENÉ CHUŤOVKY
Těsto:
300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky cukru, špetka soli, 125 g másla, 120 ml mléka.
Náplň: 100 g másla, 100 g nivy, 100 g tvrdého sýra, na ozdobu: půlky ořechů nebo půlky oliv.
Postup:
V míse promícháme mouku s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidáme na kousky pokrájený změklý tuk, mléko a smícháme. Vyklopíme na vál a vypracujeme hladké měkké těsto. Dáme do chladna odpočinout. Ušleháme máslo a postupně do něj zašleháme oba najemno nastrouhané sýry. Těsto rozdělíme na tři stejné části. Každou rozválíme na tenkou placku, potřeme třetinou náplně a pevně srolujeme. Dáme do ledničky ztuhnout. Ztuhlé rolády nakrájíme na tenká kolečka a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Na každé kolečko přitiskneme kousek ořechu nebo olivy. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme do zrůžovění asi 10 minut. Je to velmi jednoduché, málo pracné a velmi dobré. Z uvedeného množství jsou tři plechy (asi 120 kousků).

SÝROVÉ ČESNEKOVÉ KROUŽKY
Ingredience:
200 g hladké mouky, 125 g 100% tuku, 100 g taveného sýra, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,
1 lžička soli, 3 - 4 větší stroužky česneku, 1 vejce na potření.
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhaný změklý tuk (změklý tuk se špatně strouhá, proto je lepší ho nastrouhat studený z ledničky a nastrouhaný nechat změknout), sůl, prolisovaný česnek, sýr a vejce. Zpracujeme hladké těsto. Na pomoučeném vále ho rozválíme na 3 - 4 mm silnou placku a vykrájíme z ní kolečka. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu z každého kolečka vykrojíme menším kulatým tvořítkem střed. Pečeme při 200°C asi 6 minut. 1 dávka - cca 80 ks

ŘEHKÉ SÝROVÉ KOLÁČKY
Těsto:

300 g polohrubé mouky, 100 g taveného sýra bez příchutě, 250 g tuku
Náplň:
100 g sýru niva, cuketa, ořechy
Postup:
Všechny suroviny na vále zpracujeme rukama v těsto. Rozdělíme na poloviny, z každé uválíme váleček a rozkrájíme na stejné kousky (radši menší). Z každého uděláme kuličku, dlaní zploštíme a skleničkou vytlačíme důlek. Skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Důlky naplníme náplní, ozdobíme ořechem a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C 15-20 minut.
Náplň: sýr i cuketu nastrouháme na hrubém struhadle (cukety o trošku větší hromádka než sýra) a smícháme. Upečené koláčky můžeme lehce poprášit mletou sladkou paprikou.

SÝROVÉ PRECLÍKY S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY
Ingredience:
260 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 150 g rostlin. másla 70 g jemně nastrouhaného eidamu, 2 až 3 lžíce bílého jogurtu, sůl, 1 lžičku sušeného koření nebo vloček papriky, 70 g hrubě nasekaných lískových oříšků, 40 g parmezánu.
Postup:
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva. Přidáme máslo, nastrouhaný eidam, jogurt, sůl, lžičku koření nebo vločky papriky, lískové oříšky a vypracujeme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Pak z těsta vyválíme pramínky, stočíme je do preclíků, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, posypeme jemně nastrouhaným parmezánem
a v předehřáté troubě je upečeme dozlatova.

SÝROVÉ TYČKY
Ingredience:
120 ml mléka, 150 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku, 1 vejce, 1/2 lžičky soli, 1 lžička cukru, špetka pepře, 150 g nastrouhaného Eidamu, 370 - 400 g hladké mouky (podle velikosti vejce), 20 g čerstvého droždí, vejce na potření, semínka na posypání.
Postup:
Těsto zpracujeme a dáme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, každou vyválíme
na plát tlustý asi 1/2 cm a rozkrájíme na proužky široké 2 cm. Klademe je na plech vyložený papírem na pečení a každý zkroutíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme do zrůžovění (asi 15 minut při 200°C).

SLANÉ TYČINKY Z MAJONÉZY
Ingredience:
1/2 l mléka, 1 kg polohrubé mouky, 40 g droždí, cca 250 ml majonézy, sůl, pepř, mletá sladká paprika, kmín, mák, semínka…
Postup:
Ve vlažném mléce necháme vzejít kvásek. Uděláme si z majonézy, mléka, polohrubé mouky. mleté papriky, pepře a asi 1 a půl lžíce soli těsto. Necháme chvíli odpočinout (ale není to nutné). Pak si vždy z kousků těsta uválíme plát, který potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a posypeme hodně solí, můžeme znovu mletou paprikou a pak dle chuti mákem, kmínem, Poté plát rádýlkem rozdělíme na proužky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté asi na 200°C. Pečeme dozlatova.

PLNĚNÉ SLANÉ PEČIVO
Ingredience:

Těsto:
500 g polohrubé mouky, 300 ml mléka, 30 g másla, 30g kvasnic, lžička cukru, špetka soli.
Náplň:
125 g másla, 125 g sýru Lučina, 3 stroužky česneku, sůl, 1 vejce na potření, sezamové semínko, 3 - 4 nožičky klobásy, petrželová nať.
Postup:
Klasickým způsobem vypracujeme kynuté těsto a necháme nakynout. Vykynuté těsto rozválíme na tloušťku 1,5 cm a vykrájíme kolečka o průměru 3 - 3,5 cm. Naskládáme je na plechy vyložené papírem na pečení, každé kolečko potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Na plechu necháme ještě asi 10 minut kynout a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Pečeme do zezlátnutí asi 15 minut. Upečené a vychladlé rozkrojíme vodorovně do 2/3. Uvnitř namažeme náplní, vložíme kolečko klobásy a kousek zelené petrželky.
Náplň: Máslo utřeme se sýrem a prolisovaným česnekem, podle chuti dosolíme.

CHLEBÁNKY
Ingredience:
2 krajíce staršího chleba, 1/4 l studené vody, 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g celozrnné pšeničné), 1,5 lžičky soli, 0,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce oleje, 1/4 l vlažné vody, 25 g droždí
Postup:
Chléb rozdrobíme do studené vody, rozmixujeme a necháme chvíli stát. Z vody, cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, rozmixovaný chléb a vypracujeme těsto (možno použít domácí pekárnu). Je-li řídké, přidáme trochu mouky. Necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na menší části, zformujeme bochánky. Na plechu necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem, příp. solí a upečeme (asi 30 minut při 180 - 200°C).

Obrácené řízky
Ingredience:
• 4 krůtí, kuřecí nebo vepřové řízky
• sůl, pepř
• hořčice
• strouhanka
• 2 vejce
• sekaná pažitka nebo petrželka
• olej
Postup přípravy:
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, pokapeme olejem a necháme chvíli odležet. Potom obalíme ve strouhance. Strouhanku rukou lehce do řízků po obou stranách zatlačíme.Vejce rozšleháme se sekanou zelenou natí a namočíme do nich po obou stranách řízky a ihned je smažíme na oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
- Strouhanku promíchávám ještě se strouhaným sýrem a řízky potřu ještě prolisovaným česnekem a pak hořčicí.
- Ochucené a osmažené řízky jsem vložila do pekáčku na nakrájené brambory s cibulkou a slaninou. Přikryté asi 30 minut dusila (až byly brambory hotové). Poté na každý plátek masa položila uzený sýr, zalila šlehačkou a nezakryté pekla ještě 20 minut. Můj přítel je skvělý kuchař. Slova uznání od něj slyším velmi zřídka. A díky tomuto receptu jsem se po dlouhé době dočkala.
- Ještě pokračování-takto udělané řízky se naskládají do pekáče, prokládají se anglickou slaninou a cibulí, nakrájenou na kolečka. Pak se zaliji směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety. Zalité řízky upečeme do měkka (asi 3 hod. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.
- Do pekáčku postupně pokládáme plátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu a cibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 25 min.

Smažené řízky naruby a pak zapékané s anglickou slaninou a zálivkou z masoxu
Ingredience:
• 4 plátky vepřová krkovice bez kosti
• 4 vejce
• 60 g strouhanky
• 150 g anglické slaniny
• sůl, mletý kmín
Zálivka:
• 120 g másla, 500 ml vody, 1 kostka masoxu
Postup přípravy: Krkovici omyjeme, osušíme a naklepeme. Potom ji osolíme, okmínujeme a důkladně obalíme ve strouhance. Co nejvíce strouhanky vtlačíme do masa. Vejce rozšleháme v míse, na pánvi rozehřejeme olej. Troubu předehřejeme na 200°C. V hrnci svaříme vodu, masox a máslo. Plátky masa ve strouhance namočíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáváme do rozpáleného tuku a z obou stran opečeme. Osmažené řízky naskládáme do zapékací misky, obložíme anglickou slaninou (nemusíme) zalijeme připraveným vývarem a dáme do trouby. Pečeme přibližně půl hodiny. Zapékané obrácené řízky ihned servírujeme. Vhodnou přílohou jsou hranolky. Po tomto jídle se mohou u nás všichni utlouct. Chuť je opravdu výtečná.
POSTUP
Vepřové řízky mírně osolíme, trošku opepříme a pokládáme do strouhanky, ve které je naklepeme tak, abychom do nich "vtlačili" co nejvíc strouhanky. (Je lepší si řízky nejdřív trochu překlepat). Až není vidět maso, ale celý řízek je pokrytý strouhankou, obalíme v rozšlehaném vajíčku a osmažíme na oleji. Mezitím necháme svařit 1 kostku bujonu s 1/4 kostkou másla a 1/2 litrem vody. Osmažené řízky naskládáme do pekáčku a přelijeme vývarem z bujonu. Celé dáme zapéct do trouby, až se vývar zredukuje a nasákne do řízků. Výborné s bramborovou kaší...

Smažené řízky naruby a pak zapékané se šlehačkou
Ingredience:
6 kuřecích řízků, 1 Rama Cremefine na vaření, vejce, strouhanka
Postup přípravy:
- Řízky naklepeme, osolíme a opepříme a zatlučeme do nich strouhanku (nejlépe to jde pěstí).
- Pak obalíme ve vajíčku a zprudka opečeme na pánvi.
- Opečené řízky naskládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou.
- Pečeme asi 45 min při 220°.
- Podáváme s bramborem nebo s hranolkami.

Řízky naruby s kapii, cibulí a zalité šlehačkou
Ingredience:
Vepřová kýta - dle strávníků • 0,5 kg cibule, strouhanka, 2 vejce, 2 smetany ke šlehání• sterilizovaná kapie, sůl, pepř.
Postup přípravy:
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme napřed ve strouhance - strouhanku do maso prostě vboucháme. Pak maso obalíme v rozšlehaných vejcích a hned šupneme do rozpáleného oleje a prudce z obou stran osmahneme. Plech si vymažeme /stačí lehounce/, poklademe půlkou nakrájené cibule /krájíme na kolečka/, na cibuli klademe osmahnuté maso, zasypeme druhou půlkou cibule, přidáme sterilizovanou kapii, vše zalejeme šlehačkou a zapékáme v troubě cca 30 minut při 180 stupních. Je to kalorická bomba, ale kdo u nás jedl, dost mlaskal !
Obměny:
- někdy přidám sterilizované žampiony - taky dobrý...
Obměna se sterilovaným salátem – Moravanka.
- Na naskládané řízky vyklopíme sterilizovaný salát Moravanka i s nálevem, já přidávám i trošku vody nebo vývaru.
- Cibulky a okurky překrojím na menší kousky, akorát vytáhnu feferonku, který v těchto salátech bývá, ale kdo má rád ostré - není na škodu.
- Asi 20 minut "doděláme" v troubě.
- Na talíře dáme i se zeleninou na řízku.
- Jako příloha např. bramborová kaše.
- Měla jsem strach, že to jídlo bude kyselé, ale jsem překvapena vůní i chutí. Naprosto vynikající recept.

Smažené řízky po švýcsarsku zapékané se šlehačkou
(Smažené řízky ve vajíčku a potom zapékané v troubě. Na každém řízku plátek šunky, sýra vše zalité smetanou a zapečené v troubě)
Ingredience:
• 4 řízky (vepřové, kuřecí prsa)
• sůl
• pepř
• 2 vejce
• šunka
• 4 plátky sýra (Eidam)
• 125 ml smetany
• 1 lžička hořčice
• 20 g másla
Postup přípravy:
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách dozlatova osmažíme.Vyšší menší plech vymastíme máslem a vložíme do něj řízky. Jednotlivé kousky obložíme plátkem šunky, sýra a vše přelijeme smetanou, do které jsme přimíchali hořčici. Pečeme v horké troubě cca 15 minut.
Příloha:  různě upravené brambory.
- Doporučuji řízky nejdřív obalit ve strouhance a až potom v rozšlehaných vejcích – tzv. řízky naopak. Potom postupovat podle receptu.

Smažená kotleta na pařížský způsob
(smažené vepřové závitky plněné mletým uzeným masem)
Ingredience:
• 600 g vepřové kotlety
• koření na mleté maso
• sůl
• 200 g uzeného masa
• 100 ml kyselé smetany
Na obalování – klasický trojobal:
• hladká mouka
• strouhanka
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka
Pracovní postup:
- Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme.
- Vyklepané plátky z obou stran osolíme a posypeme kořením na mleté maso.
- Uzené maso pokrájíme na menší kousky a umeleme v masovém mlýnku.
- K pomletému masu přidáme kyselou smetanu a dobře promícháme, až vznikne krémová náplň. - Každý plátek masa pokryjeme uzenou náplní, opatrně zavineme a spojíme párátkem, aby náplň v průběhu další přípravy nevytekla.
- Závitky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a v jemné strouhance. - Na pánvi rozpálíme olej a obalené závitky ze všech stran osmažíme do zlata. - Hotové necháme odkapat na papírové utěrce.
- Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou.

Smažené vepřové řízečky s bramboráčky
Ingredience:

4 řízky
Těstíčko: ? 1 lžíce majoránky
5 stroučků česneku
2 vejce
sůl, pepř.
Postup přípravy:
Řízky naložíme do těstíčka a necháme několik hodin odležet.
Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.

TROUBOVÝ GULÁŠ
1 až 1,5 kg masa (hovězí nebo vepřové) nakrájet na kostky
3 až 4 velké cibule nakrájet na drobno
5 stroužků česneku nasekat
2 lžičky gulášového koření
3 lžičky sladké papriky
1 lžička pálivé papriky
3 polévkové lžíce solamilu
2 kostky masoxu
1 rajčatový protlak
sůl podle chuti
0,75 až 1 litr vody
Podle chuti můžeme přidat čerstvou papriku,kozí rohy nebo feferony. Vše vložíme do pekáče přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Pečeme hodinu (vepřové) až hodinu a půl(hovězí). V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEOTEVÍRÁME NEMÍCHÁME A UŽ VŮBEC NEČUMÍME DOVNITŘ

Řízky

Trojité řízky
4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka, strouhanka, hořčice, tuk na smažení.
Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalíme šikovně (plátky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku. Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Řízky v těstíčku
4 vepřové řízky (nebo kuřecí), 2 celá vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička worchesteru, 1 lžička maggi, 1 lžička hořčice, 2 lžíce solamylu a 2 stroužky česneku. Do těstíčka maso naložíme na 24 hod.

Řízky v majonéze
5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky 1 polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) 1 vrchovatou lžíci solamylu.
Vše řádně promícháme a vyšleháme až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.

Řízek naruby č.1
Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance aby se strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.

Řízky naruby č.2
Plátky vepřové kýty nebo kotlety, anglická slanina, olej, vejce, cibule, česnek, strouhanka.
Řízky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a rozšlehaném vejci a osmažíme na oleji. Do pekáčku postupně pokládáme plátky slaniny a cibule, smažené řízky, na které opět klademe slaninu a cibuli, které tvoří také poslední vrstvu. Zapékáme v mírně vyhřáté troubě asi 25 min.

Řízek podle Pálffyho
500g vepřové kýty, 100g drůbežích jater, 100g uzeného masa, 50g taveného smetanového sýra, 1 žloutek, 100g jablek, 50g žampiónů, paprika, sůl, olej.
Na těstíčko: 0,5 dl bílého vína, 3 vejce, 60g hladké mouky.
Z masa nakrájíme řízky, naklepeme a osolíme. Játra spaříme, spolu s uzeným masem jemně nasekáme, smícháme se sýrem, žloutkem, solí a paprikou. Směsí potíráme řízky a máčíme v těstíčku, do něhož jsme přidali na tenké nudličky nakrájené jablko a žampióny. Usmažíme a podáváme s bramborovou kaší a salátem.

Řízky - Esterházy
Pro 6 osob - Oblíbené jídlo pro sváteční příležitosti podle paní M.Reidingerové. Zvláště vhodné pro hosty.
Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli do skleněna, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve, půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Podusíme do měkka a zalijeme litrem zakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky. K jídlu se pije nejlépe plzeňské pivo.

Brněnský řízek
Pro 4 osoby - 400g vepřové kýty, sůl, hladká mouka, vejce, mléko, strouhaná houska na obalování, 150g sádla, 20g másla, 120g šunky, 50g sterilovaného hrášku, 2 vejce.
Náplň: Na pánvi rozehřejeme máslo, pokrájenou šunku a necháme prohřát. Pak přidáme sterilovaný okapaný hrášek, vejce, osolíme a necháme ztuhnout.
Vepřovou kýtu nakrájíme na 4 řízky, které opatrně naklepeme, osolíme, a naplníme. Po naplnění přeložíme jako taštičky, okraje paličkou sklepneme, obalíme a smažíme zvolna na sádle. Vhodná příloha bramborová kaše maštěná máslem a meruňkový kompot.

Indonéské řízky
4 vepřové řízky z kýty, 1 dl bílého jogurtu, podle chuti pálivá paprika, 1 menší sterilovaná kapie, čerstvě mletý černý pepř, 2 tlučené hřebíčky, 5 lžic oleje, 2-3 bobkové listy, na špičku nože skořice.
Řízky lehce naklepeme a po obvodu nařízneme, aby se maso nekroutilo. Smícháme jogurt s paprikou, nadrobno nakrájenou kapií, pepřem, hřebíčkem a solí. Směsí potřeme řízky po obou stranách a necháme několik hodin v chladnu odležet. Do rozehřátého oleje vložíme bobkové listy se skořicí a promícháme. Řízky v takto připraveném oleji prudce opečeme po obou stranách. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Anglický vepřový řízek
4 plátky z vepřové kýty, sůl, 4 plátky šunky, 4 vařená vejce, 4 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej na smažení.
Plátek vepřové kýty naklepeme, položíme na něj plátek šunky, do středu dáme vařené vejce, maso přehneme, kraje jemně naklepeme tak, aby vše drželo pohromadě a obalíme v trojobalu. Potom dáme smažit do předem rozpáleného oleje. Usmažené je vyjmeme a překrojíme v půlce.

Trenčianske řízky
4 vykostěné kotlety, 80g sterilovaných žampiónů, 4 plátky sýra, mletý pepř, sůl, olej Placky: 350g syrových brambor, 30g mouky, 1 vejce, pepř, 2 lžíce mléka, 50g paprikového bůčku, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl.
Brambory nastrouháme, přidáme kostičky cibule a osmaženého bůčku a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Kotlety naklepeme, osolíme a opepříme. Po obou stranách opečeme a klademe na pekáč. Na maso klademe plátky žampiónů a sýra. Zapečeme v troubě. Na pánvi usmažíme placky. Maso klademe na placky do poloviny a plackem překlopíme.

Balkánské řízky s pórkem
4 vepřové řízky, 400g pórku, pepř, sůl, olej, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1/8 l zakysané smetany, oregano, majoránky, čubrica, petrželka.
Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek na tenké proužky. Maso naklepeme, osolíme, opepříme, osmažíme a uložíme v teple. Osmahneme pórek a cibuli dozlatova, přidáme sůl, česnek, petrželku, koření a zakysanou smetanu. Vložíme řízky, podlijeme vodou a dusíme do měkka.

Rychtářský řízek
4 kotlety, 3 stroučky česneku, 200g paprikového bůčku, 1 cibule, 150g šunky, 200g nivy, sůl, pepř, olej.
Kotlety bez kosti naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do hněda a těsně před dokončením přidáme hrubě posekaný česnek. Tuto hmotu položíme na polovinu řízku, položíme plátek nivy, řízek přehneme, zaklepneme okraje a pečeme asi 5 minut na každé straně.

Plněný řízek
4 vepřové (telecí) řízky po cca 150g, 30g cibule, 50g hub (žampiónů), 5 lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z masoxu), 1 lžička rajčatového protlaku, 1 žloutek, hladká mouka, petrželová nať, mletý pepř, vegeta, sůl, olej.
Cibuli, petrželku a houby nadrobno posekáme a podusíme na troše oleje. Ochutíme solí, vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou moukou, vmícháme rajčatový protlak, 2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby vznikla hustější hmota. Řízky hodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme část houbové náplně, přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí (párátky). Řízky osolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou stran rychle opečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikryté doměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolky.

Přírodní vepřový řízek s ořechy
4 plátky vepřové kýty, 100g oleje, 100g jader vlašských ořechů, 150g cibule, 1 lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř.
Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.

Vepřové řízky s houbami a rajčaty
600g vepřové kýty bez kosti, 200g hub, 200g rajčat, 40g másla, olej, sůl, česnek.
Z ruské kuchyně - Z vepřové kýty nakrájíme 8 malých řízků, naklepeme je a okrajové blány mělce nařízneme na několika místech. Houby nakrájíme na plátky, rajčata na půlky, osolíme je a odděleně podusíme na másle. Plátky masa osolíme, opečeme po obou stranách na oleji, urovnáme na mísu nebo talíře, poklademe rajčaty a houbami a přelijeme rajčatovou omáčkou do níž jsme přidali trochu rozetřeného česneku. Podáváme s vařenými brambory.

Vepřové řízečky s bramboráčky
4 řízky, majoránka, 5 stroučků česneku, vejce, sůl, pepř.
Řízky naložíme do těstíčka ze zbývajících surovin a necháme několik hodin odležet. Smažíme na rozpáleném oleji a podáváme s pikantními bramboráčky.
18. Vepřové nakládané řízečky
1 kg vepřové kýty, 1-2 vejce, 1 lžíce majoránky, 1 hlavička česneku, sůl, pepř.
Maso nakrájíme na plátky a naložíme do těstíčka z ostatních surovin. Smažíme na oleji a podáváme s bramboráčky.

Vepřové řízky s hruškami
4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g tuku.
Omáčka: 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření.
Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami přelijeme maso. Podáváme s pečivem.

Gratinované řízečky
400g libového vepřového masa z plece, 100g másla, 100g hladké mouky, 200g strouhaného sýra (eidam, primátor), 2 rajská jablíčka, 1 lžíce kečupu, 2 žloutky, 2 dl mléka a 2 dl smetany, sůl, pepř, olej podle potřeby.
Maso nakrájíme na malé plátky, které osmahneme na oleji a vložíme do pekáčku nebo zapékací misky. Z másla, mouky, smetany a mléka připravíme bešamel, do něj vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a žloutky, jemně osolíme a opepříme. Na maso v pekáčku položíme plátky předem spařených a oloupaných rajčat a ještě zakapeme kečupem. Pak vše zalijeme bešamelem, navrch nasypeme zbylý strouhaný sýr a zapečeme.

Obrácené řízky
4 kotlety, 4 stroužky česneku, 1-2 vejce, strouhanka, pepř, sůl, 2 cibule, 100g anglické slaniny, olej.
Řízky naklepeme, potřeme česnekem utřeným se solí, opepříme. Obalíme ve strouhance a v rozšlehaném vejci. Osmažíme na oleji (4 min. na každé straně), naklademe do pekáče, posypeme cibulí a na plátky nakrájenou slaninou. Pečeme asi 30 munut.

Česnekový olomoucký řízek
600g vepřové kýty, 80g cikánské pečeně, sůl, 8 stroužků česneku, 40g hořčice, tuk.
Nakrájíme řízky, naklepeme, posolíme a na jedné potřeme rozetřeným česnekem a hořčicí. Na půlku potřené strany položíme cikánskou pečeni, plátek přehneme, přichytíme špejlí. Pomalu opečeme na mírném ohni, cca 8 min. na jedné straně.

Vraní zob
1 kg vepřové kýty, sterilované kukuřici, hrášek, petržel, mrkev, okurky, 1 cibuli, 100g šunky, máslo, olej, vegeta, pepř, sůl.
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, zakapeme olejem a necháme odležet. Pokrájíme jemně cibuli a šunku, do mísy namícháme zeleninu. Na rozpáleném oleji opečeme maso, přidáme zeleninu, prohřejeme, přidáme šunku, dochutíme vegetou a máslem. Podáváme s pečenými brambory.

Řízky z trsů květů černého bezu
Recept prezentovaný Láďou Hruškou na obrazovce TV Nova, který oprášil starý recept našich babiček na trsy květů černého bezu máčené v těstíčku, usmažené dozlatova, servírované jak na sladko, tak i na slano. 8 ks trsů květů černého bezu
2 ks vejce
1 hrnek mléka (na slanou varinatu pivo)
2 lžíce oleje
1 lžíce medu
1/2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
sůl a pepř na slanou varinatu
hladká mouka na umíchání těstíčka
papír na vyložení plechu na pečení
1. Květy ponoříme na 10 minut do studené vody
2. U vajíček oddělíme žloutky od bílků, bílky vyšleháme do pěny a zakápneme je citronovou šťávou
3. Do hlubokého talíře nalijeme hrnek mléka, přidáme vaječné žloutky, 2 lžíce oleje a lžíci medu, postupně přidáváme mouku a mícháme, až vznikne řídké táhlé těsto, jako na palačinky, nakonec přidáme kypřící prášek a trochu soli
4. Bílky přidáme do těstíčka a lehce je zamícháme
5. V těstíčku máčíme celé trsy černého bezu, které pak klademe na plech vyložený papírem na pečení
6. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 30 minut dozlatova
7. Ostříháme stonky, obalíme je ve skořici a ještě teplé ihned podáváme.
Na slanou variantu:
Postup je úplně stejný, jen místo mléka použijeme hrnek piva, med nahradíme například utřeným česnekem a místo skořice řízky dochutíme pepřem a solí.
 


 


Design by Cezmín Slovakia 7.3.2013 http://cezmin.wz.cz ;

 

Počítadlo.cz
Počítadlo.cz - statistiky návštěvnosti stránek